Praktische opdracht

Fotograferen van sterren (maan)

Als je zelf 's nachts naar de sterrenhemel kijkt, zul je de sterren zien als witte stipjes van verschillende helderheid. Afhankelijk van hoe goed je ogen zijn zie je alleen maar de helderste sterren. Door de sterrenhemel te fotograferen kun je ook sterren vastleggen die je met je blote oog niet kunt zien. Sterker nog je kunt zelfs de kleuren van de sterren vast leggen. In het donker is je oog namelijk niet meer zo gevoelig voor kleuren, dan zie je alle sterren als witte stipjes (op soms de helderste na). Door een kleurenfilm lang te belichten is hij in het donker net zo gevoelig voor kleur als overdag en kun je de kleuren van de sterren vastleggen. In deze opdracht zul je zelf foto's maken van sterrenbeelden, en zodoende te weten komen wat de kleuren en helderheden van de sterren zijn. Door na afloop de foto's te vergelijken met een gedetailleerde sterrenkaart kun je zien hoe zwak de zwakste sterren zijn die je gefotografeerd hebt, wat je weer kunt vergelijken met wat je nog met je blote oog hebt kunnen zien.

Deze opdracht bestaat uit een drietal onderdelen:

  1. Het zelf uitzoeken wat voor een type fototoestel en bijbehorende apparatuur en fotofilm je nodig hebt om sterren te fotograferen.
  2. Het fotograferen van een aantal sterrenbeelden vanaf een donkere plaats.
  3. Het schrijven van een verslag over de gebruikte apparatuur, de resultaten van de sterrenfoto's en de vergelijking daarvan met een sterrenkaart. Met behulp van de sterrenkaart kun je de grensmagnitude bepalen van je foto. Beschrijf ook kort welke ster of sterrenbeeld je gefotografeerd hebt, hoe is het sterrenbeeld aan z'n naam gekomen?
  4. Het houden van een presentatie waarin je je foto’s toont en geeft aan je medeleerlingen.

Om goede sterrenfoto's te maken is het belangrijk om van te voren goed na te denken over wat je gaat fotograferen, en vooral waar (donkere plaats!). Om een sterrenbeeld te fotograferen heb je geen telelens nodig maar het fototoestel moet in ieder geval een tijdopname kunnen maken (de 'b' stand). Je moet natuurlijk wel eerst het sterrenbeeld aan de hemel herkennen. Vrijwel alle sterren hebben een kleur, die is vrij gemakkelijk vast te leggen. Om een goede sterrenfoto te maken moet je een serie foto's nemen, varieer daarbij dan de belichtingstijd. Je krijgt ook een aardig resultaat als je een foto heel lang (bv 10 tot 30 min) belicht, de sterren vormen streepjes op de foto!

Voor tips, en mogelijke apparatuur kun je terecht bij een sterrenwacht of een sterrengids raadplegen. Sterrenkaarten kun je vrijwel altijd vinden in een sterrenkunde boek. Maar welke kleur een ster heeft staat er vaak niet in.

 

</span> </body> </html>